Att icke vara

Avståndet. Avståndet mellan dem som är och de som icke är ökar. Den mest deprimerande aspekten av vår tid, är att de som är saknar allt intresse för dem som icke är. De vars uppgift i samhället är att icke vara. Frågan är inte att vara eller icke vara. Frågan är vem som är och vem som icke är. 

sveland3

Författarbesök. Maria Sveland kommer till Kullagymnasiet i Höganäs. Mina elever, som går på ett yrkesprogram, har inte de aktuella kurserna. Så kan man ju inte ha det och vi bestämmer att de skall delta.

Många av dem är mycket provocerade av Sveland och det hon står för. Det är inte bara på yrkesprogrammen, utan på de teoretiska programmen också.

Mina tvåor och treor får läsa Svelands artikel om näthat i DN – och Jonas Thentes också. Vi ställer de artiklarna mot Maciej Zarembas artikelserie Rättvisans demoner (om synen på män i socialtjänsten och rättsväsendet).

Vi analyserar Svelands text utifrån Berit Ås begrepp härskartekniker.

Vi refererar till Uppdrag gransknings avsnitt Män som näthatar kvinnor.

Vi resonerar kring Gayatri Spivak’s Can the Subaltern Speak.

Vi lyssnar till och resonerar kring Michelle Obamas tal i  Manchester, New Hampshire, om Donald Trumps sätt att tala om kvinnor.

sveland4

Vad kommer ur de resonemangen? Näthatet mot kvinnor är värre än man trott och man tar avstånd från det. Man tycker män behandlas orättvist i vårdnadsärenden. Kritiken från Sveland går från ”hon har hår under armarna” till att Sveland förlöjligar, osynliggör och påför män skuld och skam – d.v.s. förfaller till de fasoner hon kritiserar. Naturligtvis är ståndpunkterna mer spridda, till det bättre och sämre, än så.

En av eleverna, ”The Residential Cynic”, menar det vi håller på är meningslöst, därför ”… Maria Sveland skiter fullständigt i vad vi tycker.”

Sedan kommer Maria Sveland och håller samma föreläsning i två pass. Eftersom jag hör båda, hör jag hur nära de båda ligger varandra, bitvis ord för ord.

Svelands språkbruk hör hemma på högre flyghöjder än de gymnasieskolor når upp till. Jag antecknar ord som ”orera” och ”raljant”, för att sedan höra med eleverna om de förstått dem. Det har de inte.

svvvelland

På slutet kommer en frågestund på några minuter … som ett medskick.

Hela tillställningen känns nästan overkligt omodern. Är inte den tid där människor  såg upp till stora namn och de stora namnen talade ner ”massorna”, för länge sedan svunnen?

Under frågestunden var det killar som ställde frågor, medan bara några enstaka tjejer kom till tals.

Det uppstår ingen dialog, därför det är aldrig tänkt att en dialog skall uppstå. Inte ens när vi kommer in på Cissi Wallin – ”en vän”, en av oss – och de övertramp hon hade råkat ut för därför att hon är kvinna, sträcker Sveland ut en fråga till våra tjejer, för att fråga om de delar de erfarenheterna. Spivak? Vem fan är Spivak?

margaret-bourke-white-russian-children-sitting-in-the-village-school-1931

Maria Sveland pratar om Maria Sveland. Mer än så är det inte.

Höganäs är en före detta gruvort i utkanten. Det ligger så långt bort, att man kan se till ett annat land. Vi som verkar där har en uppgift; att betala, men icke vara.

*

För tio år sedan kom frågan om missförhållanden i barn- och fosterhem upp på den offentliga dagordningen. Nu är den inte där längre. Den fråga som är på dagordningen nu, är ”de ensamkommande.”

orph3

Politiker drar runt landet och visar ”engagemang” … d.v.s. talar med tjänstemän om människor som de inte pratar med, inte har någon kontakt med och än mindre gemensamt med.

”De ensamkommande” eller när det begav sig ”de vanvårdade” har en uppgift: att bekräfta ”de engagerades” självbild.

Detsamma gäller i media. ”Det demokratiska samtalet” och ”det öppna samhället” påstås vara det fria samhällets fundament. Det är ju också ett sätt att beskriva, att några socialt isolerade figurer snackar med sina kompisar och försöker prångla på populasen kulörta skildringar av det.

Med tiden tröttnar man på de förvirrade besöken i ”verkligheten” och man inser hur fullständigt betydelselösa deras skildringar är.

När olika medlemmar i medelklassen – tjänstemän, politiker, journalister, akademiker – dragit förbi, parasiterat på oss för att bekräfta sig själva, återstår … ingen förändring alls.

orph4

I dagarna rapporterar media om ett fosterhem i Kungsbacka: SR 20-åring plågade yngre killar i familjehem – SVT Familjehemmet anlitas fortfarande. Det är inget nytt. Det är det vanliga. Misshandel, misär och likgiltighet.

Man kan beskriva det som en enskild händelse. Vi vet att det inte är så. Vi vet att både det enskilda och det värsta säger något om vad som är normalt.

Hur skall de som inte ingår bland ”kompisarna”, eller som inte råkar ha fötts in i ”kompiskretsen”, komma till tals? De har hittat några metoder. Hat-mejl är en av dem, att rösta på ett icke-demokratiskt parti är en annan.

De som gjort de demokratiska processerna meningslösa, anser naturligtvis att de själva inte har något med de att göra. Det skyller ”samhällsklimatet” på dem som har uteslutits från möjligheten att alls påverka det.

orph2

Och så snickrar de på förslag om att ytterligare förstärka sin ställning som ett frälse, som i förslagen om ett ”brott mot demokratin.” Så att de kan vara helt säkra på att undslippa kritiken.

All deras offentliga samtal, yttrandefrihet, pressfrihet, demokrati – all deras härlighet, betyder inget för dem man talar om. De som tvingats att icke vara.

Foto: Beatrice Lundborg, Anders Wiklund, Marta El-Masri, Margaret Bourke-White och Kate Brooks.

***

Fram mot kvällen kom ett meddelande från Sveland på Messenger.

Hej Per Henrik! 

Läste ditt inlägg som du dessutom tagit dig friheten att lägga ut på min FBsida och vill därför svara dig. 

Du har såklart rätt till dina åsikter även om jag inte delar dem och tvärtom finner dem väldigt märkliga, däremot ber jag dig hålla dem till din egen blogg och FB sida men inte lägga ut dem oombett på min. 

Apropå det du skriver så verkar det som om du missuppfattat mitt uppdrag; jag kom till er skola eftersom jag var inbjuden för att att berätta om mitt författarskap och hur jag började skriva samt varför jag skrivit de böcker jag skrivit. När du skriver ”Hela tillställningen känns nästan overkligt omodern. Är inte den tid där människor såg upp till stora namn och de stora namnen talade ner ”massorna”, för länge sedan svunnen?” Så känns det därför väldigt konstigt och jag ber dig att ärligt fundera på om du skulle haft samma syn på en manlig författare ni bjudit in för att berätta om sina böcker , om du då också hade sett det som att han ”Talar till massorna”? 

”Maria Sveland pratar om Maria Sveland. Mer än så är det inte” 

Eh…jag är som sagt inbjuden för att prata om mitt författarskap. självklart pratar jag om mig och vad som driver mig. Utöver det berättar jag massor om feministisk historia, analys mm. 

Du skriver vidare att killarna är de enda som ställer frågor medan bara någon enstaka tjejs ”kommer till tals” -som om det var mitt fel att bara någon enstaka tjej ställde en fråga… 

Och spivak nämnde jag inte ens överhuvudtaget s det har jag ingen aning om var du fick ifrån. 

”Hur skall de som inte ingår bland ”kompisarna”, eller som inte råkar ha fötts in i ”kompiskretsen”, komma till tals? De har hittat några metoder. Hat-mejl är en av dem, att rösta på ett icke-demokratiskt parti är en annan.” 

Tyvärr är det alltför genomskinligt att du tagit intryck av Jonas Thente som du även lät dina elever läsa. Jags vill dock påpeka att om hans resonemang skulle stämma, dvs att de som hatar och hotar anonymt gör det pga att de känner sig förtryckta av oss priviligierade” mediafeminister” så borde som sagt äldre kvinnor som jobbar inom underbetalda låtstatusyrken som tex vårdbiträden eller städare vara de som hatar och hotar anonymt på nätet. De är de som är utan makt. Inte männen som näthatar (undersökningar visar tvärtom att de återfinns i alla möjliga yrken och områden, lärare, läkare, jurister, företagare osv.) 

Vill också bifoga några av de mail jag fått från elever från er skola som hade en helt annan syn än du och dina elever. Du kan ju fundera vad det beror på. 
/Maria 

*

Sveland citerar också två elever som skrivet mejl som är positiva till henne.

Till Sveland.

Hej Maria!

Spivak har jag från postkolonial teori om vem som ges möjlighet att tala.

Jag har nu ärligt funderat på om jag skulle ha haft samma syn på en manlig författare.

Svar: Ja.

*

Och sagan fortsätter på måndagen.

Ursäkta är du störd? Kan du sluta dela länkar på min sida!