Kort om målet

Soraya Post skriver  en artikel och Jim Rickard Hartman, Rolf Karlsson, Peter Lindberg tillsammans med Britt-Inger Lundqvist i en annan, om de sidor av den romska vitboken som blev “över”.

Symboler är viktiga. Det hade förstås varit viktigt att fler ministrar än Erik Ullenhag kom till manifestationen i samband med att vitboken presenterades. Det är märkligt, för det hade räckt med att ställa in skorna, för att göra mer än man brukar göra, göra mer än ingenting.

Jag tror tyvärr att de resande kan vara de resande kan var de som utsatts för ett mer massivt assimilations(för-)tryck än någon annan grupp i Sverige. Om jag har förstått det rätt försöker de nu hittat tillbaka till sin särart – ungefär som kelter åter lär sig gäliska. Det är något annat än att bevara den särart man ännu har i behåll.

Vårt samhälle hyllar mångfalden, men har ändå ännu svårt att ta till sig en av våra äldsta etniska minoriteter. Det är udda. Det är talande.

Soraya Post skriver för våra romer i Feministiskt perspektiv: Vitboken handlar om oss alla

Jim Rickard Hartman, Rolf Karlsson, Peter Lindberg tillsammans med Britt-Inger Lundqvist skriver för våra resande i Aftonbladet: Erkänn oss resande som ett eget folk

Två mandatperioder för att komma kort om målet. Det är inte riktigt bra.

Travellers_Decorated_Caravan_(6136023633)

 

Den fina bilden av irländska resande kommer från Wikipedia.

the_fureys

Bridget och Paddy Furey tillsammans med sina barn, Loghrea. Foto: Alen MacWeeney

cellophane

Foto: Alen MacWeeney

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.