Om vårt väder

Sidan Vårt väder drivs av väderstationen Oregon Scientific WMR 300.

Väderstationen består av sensorer för lufttryck, luftfuktighet (inne/ute), temperatur (inne/ute), vindriktning, vindhastighet och en regnmätare.

 

*

De olika sensorerna har trådlås kontakt med en inne-enhet som innehåller sensor för luftfuktighet inne och inomhustemperatur.

Den enheten är i sin tur kopplad med USB till en Datorsticka (Lenovo ideacentre Stick 300). Det är en enkel billig dator som passar utmärkt att driva en applikation som Weather Display. Datastickan har sedan ersatts av en äldre Intel NUC. Datastickan var inte tillräckligt stabil.

På PC:n ligger programmet Weather Display installerat. Ytterligare två program (som ingår i Weather Display) sköter programmets kontakt med väderstationen och med Internet. Ett av programmen (WMR300 Data 2.1) hämtar mätvärden från väderstationen till Weather Display varannan sekund. Det andra programmet (Real time clientraw FTP 8.0) skickar data till vår webb-server var tredje sekund. Båda programmen startar om emellanåt, varför dataflödet inte är helt kontinuerligt.

Fördröjningen mellan avläsning på inne-enheten och de data man ser på webb-sidan är ungefär 3 sekunder.

Eftersom det handlar om ”Vårt väder” har vi låtit väderdata (högst och lägst temperatur t.ex.) ligga kvar, trots att vi har flyttat. Där vi tidigare bodde var det mer inlandsklimat. Temperaturen på sommaren var högre och temperaturen på vintern var också lägre.