Gatuteater i Halmstad 2015

Halmstad juli 2015.

Stora torg i Halmstad med jonglören Jay Gilligan (USA) & trummisen Sebastian Rotard (D)
Stora torg i Halmstad med jonglören Jay Gilligan (USA) & trummisen Sebastian Rotard (Tyskland) – http:// www.fourthshape.com

Dansgruppen ReAct! – http://www.reactactions.com/. Tanken med dataväskor istället för piskor åt flagellanterna var ju mycket träffsäker.

Le Soeurs Kif-Kif. Gatuteater är tidlöst – på ett sätt samma nu som på 1500-talet. I Shakespears The tempest heter det i originalet att “skeppet … läcker som ett menstruerande luder.” En replik som lär väcka den sömnigaste publik. Så heter det inte i den svenska översättningen. Det låter ju bättre – och blir tröttare – då.
De kanadensiska systrarna lekte läckert och sofistikerat med schabloner samtidigt som de lekte med det burleska – som med mannen som “fick tutte.” http://www.kif-kif.ca

Änglar och dämoner. Ulf Andersson – Halmstads teater – och Paul Fried – https://vladikavkaz.wordpress.com – talade om teater och kreativitet i Halmstad. De talade om tristessen som drev dem till kreativitet för att stå ut. Och så var det ju. Det fanns inget mer allsidigt avdött än Halmstads centrum en lördagkväll i november på 70-talet i folkhemmet.
Samtidigt var det onekligen två cispersoner som nu summerade sina liv. Vad skall de göra sedan? Sälja huset och åka på kryssning … till Avalon? Lite tidigt när man nätt och jämt fyllt 60 kan man tycka. Johanna noterade att herrarna tyckte sig vara så intressanta att de inte ens behövde manus.
“Vi fick ju inget motstånd”, sade Ulf när jag bytte ord med honom efteråt. Nä, den som kan den lokala sociologin vet ju att de inte var de som fick motstånd. Det var andra som mötte det.

 

Ett av de mer chockerande inslagen var Fankaba – en helvit “afrikansk” musikgrupp från Göteborg och Alingsås. De dansanta damerna levde ut det vilda i … öh … hela Afrika, på ett sätt som hjälper en att fatta vad Sarah Palin egentligen kan ha menat med “Just say no”, in a big way.
Det koloniala, i att en helvit grupp spelar afrikansk musik för de missgynnade invandrarna som man prägat in i miljonprogrammet, tycks ha gått alla (vita) förbi.
När Fankaba inte saliggör invandrare kan de hjälpa dig med en svensexa eller möhippa. Från hemsidan: “Vi klär bruden/brudgummen i afrikanska kläder och alla deltagare får låna afrikanska höftstycken.” Sedan är den bröllopsnatten räddad. Rock me baby, rock me all night long. http://www.fankaba.se
Att gruppens ledare Anneli Nordner har en psykoterapimottagning gör det bara svårare att uthärda. http://www.annelienordner.se
Trumman dunkar för dig, skulle Hemmingway ha sagt.

Jay Gilligan och Sebastian Rotard, men nu i betongförorten Andersberg.

andersberg2Jay Gilligan och Sebastian Rotard och deras publik. Andersberg är ett bostadsområde av det slag där 70 % röstar S (80 % röstar S, V och MP) men där valdeltagandet ligger på 60 % (Val till riksdagen – Röster – Andersberg norra och Val till riksdagen – Röster – Andersberg södra). I post-välfärden har socialdemokratin blivit hopplöshetens parti. Det är bara att klicka runt på Valmyndighetens sida, sortera på flest s-väljare eller lågt valdeltagande (de är i regel samma valdistrikt) så ser du att det ser lika dant ut i resten av landet också. Numera vi segregera mera.
Det känns inte som att risken att stöta på någon som de här människorna har röstat på – där på Andersberg – är direkt överhängande.
Jag kunde bara se en annan familj “utifrån” i publiken.
Av någon anledning samsas fyllon som är så skröppliga att de mer eller mindre är draperade över rullatorn och inte orkar lyfta flaskan mer, svagbegåvade svenskar längst ut i marginalen med dåliga tänder, med fet-snygga kvinnor i slöja och invandrade Medel-Hassan. Tydligen är det på något sätt samma sak; överblivet och oönskat.

Ett par snubbar utanför frisören som gärna ville vara med på bild. Jag frågade en man i rullstol, som bara talade engelska, om det där med stilen på slöjorna var ett mode eller om det hade en regional anknytning. Han uppfattade inte frågan – för jag är en vit man från annan plats och sådana behöver ju i regel grundutbildning – varför han (mångordigt) förklarade för mig att muslimska kvinnor bär (eller bär inte) sjal helt frivilligt. “Ingen har tvingat dem. Repeat. Ingen har tvingat dem. Repeat. Ingen har tvingat dem. “Du milde Kristus. Hjälp oss alla!
Jag tyckte i alla fall att de där systrarna/vännerna var vackra som en tavla.

Arab Puppet Theatre Foundation från Libanon. Bomber, resväskor och båtar. Och mycket, mycket allvarliga skådespelare. Vi lyckades ordna en plats för en handikappad ukrainsk flicka längst fram. Hennes bror talade nysvenska. Jag önskade dem välkomna hit. Han blev glad för det. Det kostade mig inget.  http://www.arabpuppettheatre.org

andersberg

Gymnastiksalen på Andersberg. Publiken är samlad.

NCCA (National Centre for Culture and Art) från Jordanien i en pjäs (på arabiska) om syriska flyktingar. Också här sådant allvar. Barn och automatkarbiner, vädjan och vrede. Jag förstod inte ett ord, men det kändes inte som att jag behövde det.  http://www.pacjo.org/eng/

Bild__48832

En av tjejerna från Andersberg som varit med och fixat med festivalen pratar efter föreställningen. Jag tror det där var en riktigt bra dag för henne.